lunes, 27 de febrero de 2012

EL COS, ¿CULTE O TIRANIA?


EL COS, ¿CULTE O TIRANIA?
Hola companys  i companyes. En les entrades anteriors he estat parlant un poc de les concepcions utilitària i vivencial del cos. En aquest post parlaré de la concepció sociocultural.


Actualment vivim en una societat en la qual es dóna moltíssima importància a tindre un cos perfecte o ideal.  Aquesta perfecció va associada amb un cos flac en les dones i musculat i esvelt en els hòmens, encara que és un concepte molt subjectiu,és a dir, a una persona li pot agradar molt el seu cos, però per contra no agradar-li al seu amic, per exemple.  A vegades aquests cànons de bellesa són els responsables de que en compte de fer una dieta equilibrada i fer un poc d’exercici per poder baixar eixos “quilets” de més, hom puga recorrer  a métodes poc saludables, com per exemple provocar el vòmit per a no augmentar de pes, deixar de degustar els aliments, i açò en casos greus pot arribar, fins i tot, a provocar greus malalties  físiques i mentals i la mort de la persona malalta.

Avui en dia,  “han augmentat considerablement el nombre de trastorns alimentaris, com el sobrepes, l’obesitat  i la desnutrició” a causa de nous  estils de vida de la societat occidental i als nostres hàbits alimentaris. Aquesta obsessió per la pèrdua de pes i els cànons de bellesa perfectes, condueixen a la societat a un greu problema de salut pública. Els mitjans de comunicació, les setmanes de la Moda, les televisions, les revistes, etc .ens mostren cossos perfectes de joves, però molts d’ells són el resultat de malalties o d’operacions d’estètica. Aquests models volen ser plagiats per la gent jove, ja que tenen por al rebuig de la societat en que es mouen i volen adquirir aquests models per damunt de qualsevol altra cosa, fet que pot ocasionar problemes pel que fa a la bulímia i a l’anorexia. Aquests suposen greus trastorns alimentaris, que han de ser tractats per experts amb la major brevetat possible per tal que no es convertesquen en malalties cròniques.

En quant a l’obesitat,  cal dir que actualmente hi ha un índex major d’aquesta. Açò suposa un problema contra la salut de l’individu. Es busquen dietes impossibles que pretenen aprimar en poques setmanes molts quilos. Aquestes dietes d’aprimament  pense que no duen a res, si no es combinen amb exercici físic i molta força de voluntat així com la ingesta d’una dietaa adequada i equilibrada.
Per altra part, com ja he dit abans, les pressions socials que imposen un model de bellesa cada vegada més flac i més imposible d’aconseguir, proper a la anorexia afecten molt a l’opinió pública entre les dones joves, que es veuen grosses i viuen obsesionades amb la idea d’obesitat i en constant lluita entre allò que són i allò que voldrien ser. 

En altres époques el cos també estava sotmés a una tirania però amb un objectiu diferent: la supressió del desig carnal per mitjà del  dejuni. Ara, el cos està sotmés als ideals de bellesa impostos per la societat que, també, és una altra forma de tirania o “esclavitud”.  De totes formes no condueix a l’obtenció d’un bon resultat, sinó que apareixen malalties, rebuig físic, por a les opinions dels altres,etc. Crec que hauríem de fer un culte al cos i no tiranitzar-nos i obsesionar-nos per aconseguir un cos que no tenim.  
 Ací us deixe un article relacionat molt interessant. Cliqueu si voleu.

Hauríem d’ acceptar-nos tal com som, de sentir-nos bé amb nosaltres mateixos, ja que és el cos que ens ha tocat tindre, i els altres en han d’acceptar pel que som. Pense que s’hauria de fer campanyes en les quals, per una part, s’intentara conscienciar els jóvens dels problemes que comporta l’obesitat (cardiovasculars,hipertensió,etc.), així com erradicar o llevar d’alguna manera el rebuig que moltes persones senten cap aquelles persones amb un físic diferent i acceptar-les com a tals. També és important menjar saludable, és a dir, menjar equilibrat; menjar un poc de tot, mantenint el cos amb vitalitat i energia, així com també dur estils de vida saludables (intentar beure alcohol amb moderació, no fumar, fer activitat física,etc.). 
Per tant, hem d’evitar la tirania, i sentir-nos bé amb el que tenim, no cregueu?  

La perfecció no existeix i els cànons de bellesa són totalment convencionals ja que van variant segons les èpoques i  les ideologies dominants. Així doncs, per què viure esclaus de les modes? Per què deixar-nos influir tant per allò que ens ve imposat? Per què no tenim personalitat i som  el que som? Per què ens avergonyim del nostre cos si és el que tenim i hem de viure i conviure amb ell tota la vida?
Cal tindre molta cura del nostre cos…NO EN TENIM D’ALTRE.

3 comentarios:

  1. Després de llegir la teua entrada, dir-te que pense el mateix que tu (de fet ho he comentat també al meu blog).
    Em pareix una bona reflexió ja que també has tocat temes de malalties, l'obesitat i sobretot has remarcat la importància de la concepció subjectiva del cos i de l'acceptació d'un mateix per damunt dels cànons de bellesa.
    Aquest aspecte crec que està influit molt per aspectes psicològics generals com l'autoconfiança o la seguretat en si mateix. Crec que són molt importants per sentir-se bé amb nosaltres mateixos. Què opines?

    ResponderEliminar
  2. Una posible interpretación. Hoy día la obesidad y la gordura (que no es lo mismo) adquieren a través de la estética un significado moral. Soy gordo, luego no soy atractivo. No soy atractivo, luego no soy socialmente valorado. No soy socialmente valorado, luego soy malo. Por tanto soy gordo, luego soy malo. Piensa en la trascendencia de esa norma implícita como forma de control social.

    ResponderEliminar
  3. Si crec que va tot relacionat, però pense que la societat deuria fer un esforç per tal de canviar eixos estereotips que s'imposen injustament, perquè hem de tractar a tots per igual, independentment del nostre físic i la nostra aparença externa. No crec que ningú s'haja d'avergonyir del seu físic, perquè és el que ens ha tocat i hem d'acceptar-ho i ser feliços, sense perjudicis d'aquesta societat, que segueix sent molt discrimatòria en tots els sentits.
    Indubtablement l'autoconfiança i la seguretat és un aspecte importantíssim que hem de tindre en compte.La inseguretat i la desconfiança no porten a cap lloc.

    ResponderEliminar