sábado, 11 de febrero de 2012

Concepció utilitària


INTRODUCCIÓ
Bon dia  a tots i totes!
En primer lloc m’agradaria comentar un poc el que hem estat fent aquests primers dies de classe. Per començar el primer dia, férem una presentació diferent a la resta d’assignatures. Se’ns va proposar unes idees, en les quals deviem posicionar-nos en una determinada opinió o postura. Aquestes afirmacions eren:
-“Sé que és el moviment”.
-“Sé que és educar”.

Amb les opinions de tots i totes definirem cadascún d’aquests conceptes essencials en aquesta assignatura. Us deixe ací uns links per poder consultar les definicions:

-       -    http://definicion.de/movimiento/

Posteriorment se’ns presentà el blog de seguiment, amb tots els seus avantatges. I també se’ns proposà unes preguntes que havíem de contestar, com per exemple què esperàvem aprendre en l’assignatura o quines experiències esperàvem tindre entre altres.
En la part pràctica se’ns demanà que férem un dibuix amb tres aspectes: el moviment , l’educació i el ’jo’.

REFLEXIÓ


Per altra part, en la següent classe teórica parlàrem sobre la filosofía de Duchamp, que deia que els conceptes no están en la realitat, sinó en la pròpia persona que interpreta els símbols i la realitat a la seua manera. Per tant cada individu podrà tindré una percepció diferent de la realitat. Com a exemple d'aquest autor es posa el de la pipa, en el qual hi havia un escrit baix d'una 'pipa' dibuixada on posava: " ceci n'est pas une pipe" (ací no hi ha una pipa).
I també introduírem una de les tres concepcions del cos-moviment (la concepció utilitària).

Principalment, en aquesta entrada, m’agradaria fer una reflexió sobre la concepció utilitària del cos. En aquesta concepció apareix la disjuntiva entre el cos i l’ànima o esperit (dualisme)  i el seu estudi està basat en l’anatomia, en la bioquímica i en la seua funcionalitat (fisiología, biomecànica,etc). Per a deixar constància d’aquest dualisme, fem referencia a la metáfora del cos-màquina. El nostre cos actúa com una perfecta màquina atenent a un conjunt de sistemes que realitzen diferents funcions dins d’un complex i coordinat engranatge.  Un dels autors més importants que va explicar el funcionament del cos "com  una fàbrica on es produïen multitud de processos" mitjançant analogies del cos-màquina va ser Fritz Kahn. Cal dir que  aquesta analogia entre el cos i la màquina es trenca en certa mesura quan ens trobem malalts, ja que alguna peça no està funcionant correctament, com si s’hagués de reparar novament o com un aparell que s’ha fet malbé i que no pot fer les seues funcions.

Per altra part  la funció principal d’aquesta concepció és la eficacia i l’eficiència, és a dir, els esportistes per exemple, fan el que se suposa que és la seua feina el millor que saben. Per exemple Leo Messi, jugador del F.C Barcelona realitza la seua missió sobre un terreny de joc d’una forma brillant i excel.lent, anotant un nombre considerable de gols,realitzant assistències de gol als seus companys i regatejant en carrera a qualsevol que s'interpose en el seu camí. Un altre exemple seria el d’un atleta de 100 metres llisos, el qual sempre buscarà el màxim rendiment, intentant ‘arrapar’ algunes dècimes al seu millor temps, és a dir, intentarà fer la seua tasca de la manera més eficaç i eficient possible.
Per tant será important les mesures, els temps, els resultats, etc . en aquesta concepció utilitària.


Cal destacar també que la millora ve donada per l’entrenament , el sacrifi, l’esforç i pel tractament o la cura de lessions.
Per acabar us deixe un quadre-resum d’aquesta concepció del cos-moviment:
Fonament filosòfic
Dualisme
Apropament teòric-pràctic
Objectiu universal (paradigma positivista)
Disciplines d’estudi
Fisiologia, anatomía, biomecánica
Funció
Eficàcia i eficiencia
Excel.lència
Màxim rendiment
Millora
Entrenament i tractament (curar)
Metàfores/narratives
Cos-màquina /Ciborg


Salutacions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario