lunes, 14 de mayo de 2012

El sexisme en l'esport

"Sexisme" és la paraula amb la qual ens referim a les desigualtats, prejudicis, als estereotips i a la discriminació existent pel que fa a ambdós sexes. En l'esport actual es donen molts exemples d'aquesta discriminació i aquest clar sexisme, que caldria eliminar-lo el més aviat possible, però que els mitjans de comunicació i la publicitat(en gran mesura) donen a conéixer ofertes esportives masculines i contribueixen a fomentar en pràcticament la seua totalitat l'esport en categoria masculina.
Si ens n'adonem, quan mirem qualsevol retransmissió esportiva o programa esportiu, observem com quasi tot el temps els protagonistes són hòmens i els esports predominants són de gènere masculí, principalment el fútbol. Rarament trobarem notícies que parlen sobre l'esport femení. Podríem dir que en un programa llarg d'esports li poden dedicar uns segons a contar-nos com s'ha desarrollat la jornada de la lliga femenina de fútbol o esporàdicament ix alguna notícia de tennis, hàndbol o bàsquet (però només al cap de les mil). En canvi, el temps dedicat a informar-nos sobre el gènere opost és molt gran i sobretot dirigit a l'esport rei: el fútbol (en Marca saben del que parle). Aquest fenòmen tan desigual provoca que moltes dones al no vore patrons o esportistes d'èlit en qui poder fixar-se i intentar seguir els seus pasos, abandonen l'esport (de ahí prové el fet que Espanya siga el país europeu on les dones practiquen menys esport). Per altra part trobem expressions dites pels comentaristes esportius,que donen molt que pensar: per exemple quan es narra un partit femení a les posicions que ocupen les jugadores sobre el camp són dites en masculí (per exemple extrem dret, en compte de extrema dreta), o frases com: "corres com una nena", "el fútbol es cosa de hòmens". Hauríem de reflexionar profundament sobre aquest tema.
Altres exemple de discriminació sexista que he viscut desde ben a prop , els podem trobar en el meu esport (l'atletisme). Recorde que quan era menut, mon pare m'acompanyava a carreres populars, en moltes de les quals hi havien premis en metal.lic per a la prova absoluta. Recorde els debats entre mon pare i ma mare, a conseqüència de que els premis que donaven als 3 primers classificats masculins eren molt més elevats que els que donaven a les fèmines, i a més a més en certes carreres donaven 3 trofeus als hòmens i dos a les dones. Clar exemple de discriminació i desigualtat sexista. Vaig a contar-vos una història que m'ha impactat molt sobre el sexisme en l'esport que he llegit i us deixaré una pàgina web on podreu trobar més informació sobre altres casos discriminatoris en l'esport actual. http://gentecorrer.wordpress.com/category/sexismo-deportivo/ L'equip de hockey sobre patins femení, el Biesca de Gijón va guanyar la Copa d'Europa. Però la poca repercussió social que tenen aquests esport i més en l'àmbit femení, va fer que es llevaren la roba en la revista interviú, intentant aprofitar així el minut de glòria que l'esport en sí no els ha pogut donar i intentant traure el màxim benefici a l'èxit obtingut, d'una manera externa al propi esport.
Cregueu que algún equip masculí, després d'aconseguir ser cmpeó d'europa tindria la necessitat de fer una cosa semblant a la de les xiques del Biesca Gijón? Trobeu la moralitat per algún costat? On penseu que resideix la solució o l'embroll d'aquest greu problema? Reflexioneu.

3 comentarios:

  1. Molt d'acord en la teua entrada, estem en una societat sexista, però crec que falta tambéla discriminació en l'àmbit de l'esport cap als hòmens. En l'esport de la gimnàstica la discriminació és brutal.

    També volia mencionar que el sexisme en l'àmbit que parles també té molt que veure amb els estereotips de la societat. seguint en el mateix exemple: ''un gimnasta masculí, homosexual segur!''. Així que també crec que aquest sexisme també és provocat pel qué diran els altres si faig un esport determinat.

    ResponderEliminar
  2. Escelentes ejemplos y buena "conexión" con la experiencia personal. Te planteo otro para la reflexión: ¿conoces algúin deporte en el que el premio a la vencedora sea entregado tras dos besos por un chico joven, agraciado y sonriente?

    ResponderEliminar
  3. La verdad es que no lo conozco. Me viene a la cabeza el Tour de Francia, donde las chicas que entregan los premios a los vencedores de etapa y a los maillots son escogidas a medida para la ocasión. Pero no conozco un ejemplo opuesto, ya que por lo que he dicho, el deporte femenino está poco difundido por los medios de comunicación. De todas formas intentaré buscarlo.

    ResponderEliminar